Nieuw Drimmelen

In 1645 ontstond Drimmelen, omdat er een sluis kwam in een nieuwe en grote polder. Mensen gingen bij deze sluis wonen. Hier zie je die sluis op een foto uit 1906.

Tussen 1280 en 1421 lag Geertruidenberg in de grootste polder die er ooit was in het midden en zuiden van Nederland. Een polder is een gebied waar een hoge dijk omheen is gemaakt. De grond binnen een polder ligt laag, waardoor er vaak water staat. De dijk houdt het water van buiten tegen en zo blijft de polder droog en kunnen de boeren de grond gebruiken. Die grote, oude polder heette de Grote Waard. Tijdens een enorme storm, de Sint-Elisabethsvloed, brak de dijk en liep de polder onder. De grote polder bestond niet meer. Daarna begon men om kleine stukjes van die oude polder opnieuw droog te maken. Zo kwamen er allerlei poldertjes met eigen dijken bij elkaar te liggen tussen Geertruidenberg en Hooge Zwaluwe. In 1645 werd van deze kleine poldertjes weer één polder gemaakt: de Emiliapolder. Het land tussen Geertruidenberg, Made, Hooge Zwaluwe en Drimmelen hoorde tot die polder en het grootste deel ervan was toen van Geertruidenberg.
Om het water uit de polder naar de rivier de Amer te laten lopen èn om te zorgen dat het water van de rivier niet de polder instroomde, moesten er sluizen gemaakt worden: grote deuren om de boten door te laten en het water tegen te houden. Zo’n sluis kwam er bij de Herengracht in Drimmelen. Tenminste bij wat nu de Herengracht is. In 1645 was er alleen nog maar die sluis. De inwoners van Drimmelen woonden er toen nog niet. Ze woonden verder van de rivier af. Toen die sluis er eenmaal was, moest er natuurlijk een sluiswachter gaan wonen, zodat hij de sluisdeuren open kon maken als er een boot door moest. Dat was Dirk Klaaszoon van Leeuwen. Hij was niet alleen sluiswachter, maar maakte van zijn huis een herberg, waar mensen iets konden eten en drinken en als het nodig was, konden slapen. Een paar vissers uit Drimmelen vonden die nieuwe plek bij de sluis wel handig, want dat was veel dichterbij de rivier. Dus ook zij verhuisden ernaar toe. Langzaam kwamen steeds meer mensen bij de sluis wonen. Zo ontstond een nieuw dorp: Drimmelen op ‘t Spui.  Na verloop van tijd liet men het laatste stuk van de naam  ‘sluis’ weg en was het gewoon Drimmelen. Het oude dorp werd Oud-Drimmelen.

v18_3

Het gebied van de Emiliapolder vanuit de lucht gezien, zoals het nu is. Kijk maar of je Geertruidenberg, Drimmelen, Oud-Drimmelen en Made kunt vinden.
Bron: Google Maps, 2013.

Als je meer wilt weten over polders, klik dan hier.

Als je meer wilt weten over sluizen, klik dan hier.