Oranje

Oranje is de kleur van Nederland, de kleur van ons allemaal. Zonder oranje is er geen echt voetbalgevoel of geen echte Koninginnedag. Sorry, Koningsdag. Maar waarom is oranje onze kleur?

Het Koninkrijk Nederland bestaat 200 jaar. Dat wil zeggen dat Nederland 200 jaar geleden de eerste koning kreeg. Dat was koning Willem I. Hij werd in 1813 koning van wat nu Nederland is en in 1815 werd hij koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Dat waren Nederland, België en Luxemburg samen. In 1830 wilde België hier niet meer bijhoren. Het duurde negen jaar voordat koning Willem I accepteerde dat hij daar niet langer koning was. Vanaf 1839 was hij dus alleen nog maar koning van Nederland. De achternaam van Willem I was Van Oranje-Nassau. Nog steeds is dat de naam van Willem-Alexander, onze koning van nu. Oranje is dus de naam van ons koningshuis en daarom versieren we de straten, ons huis en onszelf met oranje als het Nederlandse elftal moet voetballen of als we met z’n allen een feest als Koningsdag vieren.
Die naam komt van Willem de Zwijger. Hij werd in 1544 prins van het vorstendom Orange in Frankrijk en noemde zich vanaf toen Willem, prins van Oranje. Hij maakte een eigen vlag met de kleuren oranje, blanje, bleu (oranje, wit, lichtblauw). Later werden dat de kleuren rood, wit en blauw van de vlag van nu. En toen kon oranje als aparte kleur gebruikt worden. Soms zie je vlaggen met een smalle vlag erbij. Zo’n smalle vlag noemen we een wimpel en die is meestal oranje.
Geertruidenberg wordt ook wel een Oranjestad genoemd, omdat de koning van Nederland ook de heer van de stad is. In 1813 was het extra feestelijk in Geertruidenberg: Napoleon was verdreven en de Oranjestad had een Oranjekoning. Heel even was het nog spannend, omdat Napoleon uit de gevangenis ontsnapte en opnieuw aan de macht kwam. In 1815 werd hij voorgoed verslagen. De feestvreugde in Geertruidenberg duurde helaas niet zo lang, want het ging niet zo goed met de stad en met de inwoners. Er was weinig werk. Gelukkig ging het vanaf 1850 weer beter.

 Wil je meer weten over koning Willem I klik dan hier.