Willem-Alexander, heer van Geertruidenberg

Plattegrond van Geertruidenberg met in blauw de Geertruidskerk en het Prinsenhof.
Bron: kaart van Joan Blaeu uit 1649 uit het boek Toonneel der steden van de vereenighde Nederlanden met hare beschrijvingen.

Van Willem van Oranje erfde onze koning Willem-Alexander de titel Heer van Geertruidenberg. Willem-Alexander is dus niet alleen koning van Nederland, maar ook prins, markies, graaf, baron en heer van heel veel plaatsen in ons land en in het buitenland. Officieel heeft koning Willem-Alexander 43 namen: van Koning der Nederlanden tot Heer van Zevenbergen. Zijn moeder Beatrix en zijn oma Juliana hadden precies dezelfde namen. En straks krijgt Amalia deze ook. Net zoals jij een achternaam hebt, alleen is die van prinsen en prinsessen veel langer. Als Willem-Alexander ergens op bezoek komt, zeggen ze niet “Hier is koning Willem-Alexander”, maar zeggen ze “Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander, koning der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg, hertog van Limburg enzovoort, enzovoort”. En in die “enzovoort” zit dus ook Heer van Geertruidenberg.
Als je de hele naam van onze koning wilt weten,kun je hier klikken:

Willem van Oranje was dus in 1573 heer van Geertruidenberg en hij liet in de stad een soort paleis bouwen: het Prinsenhof. Hij had in heel veel plaatsen zo’n huis, die allemaal Prinsenhof heetten. Meestal woonde hij in het Prinsenhof in Delft, maar hij ging vaak naar zijn andere huizen. Regelmatig was hij in het Prinsenhof in Geertruidenberg, dat hij zelf aan de Koestraat had laten bouwen. In 1584 werd Willem van Oranje vermoord in het Prinsenhof in Delft. Zijn huizen bleven daarna lang leeg staan, ook het hof in Geertruidenberg. De jongste zoon van Willem van Oranje, prins Frederik-Hendrik, kwam af en toe nog naar Geertruidenberg om er samen met zijn vrouw Amalia van Solms te logeren. Daarna woonden er geen prinsen en prinsessen meer. Het was een groot gebouw voor een stad als Geertruidenberg en leek een beetje op het Binnenhof in Den Haag, waar nu de regering van ons land zit. Alleen wel een stuk kleiner en het lag niet aan het water. Het was in een U gebouwd: een vierkant waarvan één kant open was. Het gebouw had drie verdiepingen en een grote ridderzaal. Helaas is het in 1771 afgebroken. Nu staan op die plek nieuwe huizen rond een binnenplaatsje: het Prinsenhof in de Koestraat. Jammer dat de heer van Geertruidenberg hier geen eigen huis meer heeft, maar op bezoek komen, mogen koning Willem-Alexander en koningin Maxima natuurlijk altijd!